EMDR terapia: vaikeiden kokemusten ja häiritsevien muistojen työstämiseen

03.05.2021

Kärsitkö traumaattisen tapahtuman jälkeisistä oireista; mieleesi valtaavista mielikuvista tapahtuneesta, säpsähtelystä, univaikeuksista tai itseesi kohdistuvista negatiivista ajatuksista suhteessa tapahtumaan? EMDR terapiasta saattaa olla sinulle hyötyä.

Perusajatuksena on, että EMDR nopeuttaa haitallisten muistojen käsittelyä. EMDR liittyy samaan mekanismiin, jolla psyykkinen trauma syntyy. Traumaattisen tapahtuman aikana ihmisen tietojen käsittely ei toimi normaalisti, vaan aivojen oma tiedonkäsittelyjärjestelmä joutuu epätasapainoon, ikään kuin oikosulkuun. EMDR-hoidon avulla jumiutunut muistiaines alkaa prosessoitua uudelleen jolloin muiston käsittely helpottuu, ja normaali, luonnollinen tapa käsitellä muistoa aktivoituu. EMDR mukaileekin automaattista ja luonnollista tapaa käsitellä elämystodellisuuteen liittyviä muistoja. (Vertaa REM-uni, REM rapid eye movements, nopeiden silmänliikkeiden univaihe, jonka aikana silmät liikkuvat nopeasti puolelta toiselle). EMDR-hoidon tärkeimpänä päämääränä on vapauttaa asiakas menneisyyden haitallisista muistoista siten, että hän saa takaisin kyvyn tehdä positiivisia ja joustavia valintoja nykyisyydessä. (lähde: EMDR yhdistyksen verkkosivut 2021)

Voit katsoa videon EMDR työskentelyn perusteista tästä linkistä.

Minulla on EMDR 1-tason koulutus, joka tarkoittaa, että voimme yhdessä työstää ns. ykköstyypin traumakokemuksia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi aikuisiällä tapahtuneita onnettomuuksia tai muita traumaattisia kokemuksia. Jos sinulla on menneisyydessäsi varhaislapsuudessa tai nuoruudessa tapahtunutta traumatisoitumista, tätä voidaan työstää EMDR 2-tason koulutuksen jälkeen. Olen saamassa 2 tason koulutuksen syyskuussa 2021.

Jos kiinnostuit, voit olla yhteydessä minuun ja kerron lisää menetelmästä.